A virágokról

1. Agrimony - Apróbojtorján - Agrimonia eupatoria, Odermennig
Az őszinteség virága - A látszatharmóniától ... A belső békéig
A vidámság látszata mögé rejti gondjait. Az apróbojtorján az őszinteség virága, amely elfogadtatja velünk saját személyiségünket. Kedélyes, vidám emberek, akik szeretik a nyugalmat. A viták és veszekedések lehangolják, kifárasztják őket, így sok mindenről lemondanak azért, hogy mindezt elkerüljék. Gyakran vannak problémáik, zaklatottak, nyugtalanok, és gondterheltek, szenvednek testileg-lelkileg, gondjaikat mégis humoros álarc mögé rejtik. Barátként és társként nagyra értékelik őket. Gyakran nyúlnak droghoz vagy alkoholhoz azért, hogy kilátástalan helyzetükből elmeneküljenek, vagy könnyebben, jó kedéllyel viseljék megpróbáltatásaikat.

 

2. Aspen - Rezgőnyár - Populus tremula, Espe, Zitterpappel
A sejtelem virága - A sötét előérzettől ... A tudatos érzékenységig
Megmagyarázhatatlan félelmeket és aggodalmakat érez, ideges és nyugtalan. Amikor az embert baljóslatú sejtelmek kínozzák, amelyről maga sem tudja, hogy mi is valójában. E tétova, rejtélyes félelmek nappal és éjjel egyaránt kísértenek. Az ilyesfajta problémáktól szenvedő emberek gyakran húzódoznak attól, hogy titkos félelmeiket megosszák másokkal. A Rezgőnyár bátorságot ad az élethez. A szorongások, balsejtelmek, tisztázatlan vagy alaptalan félelmek ellen hat. Erősíti a tudatalattiból feltörő dolgok tudatossá alakítását, az intuíciók vagy sejtelmek helyes értelmezésének képességét. Javíthat a szorongással kapcsolatos testi panaszokon (pl. vegetatív labilitás, időjárásérzékenység, szívproblémák, hormonális zavarok) is.

 

3. Beech - Bükkfavirág - Fagus sylvatica, Rotbuche
A tolerancia virága - A megértés nélküli kritizálástól ... A megértésig
Kritikus és intoleráns mások iránt. Amikor az embert baljóslatú sejtelmek kínozzák, amelyről maga sem tudja, hogy mi is valójában. E tétova, rejtélyes félelmek nappal és éjjel egyaránt kísértenek. Az ilyesfajta problémáktól szenvedő emberek gyakran húzódoznak attól, hogy titkos félelmeiket megosszák másokkal. A Rezgőnyár bátorságot ad az élethez. A szorongások, balsejtelmek, tisztázatlan vagy alaptalan félelmek ellen hat. Erősíti a tudatalattiból feltörő dolgok tudatossá alakítását, az intuíciók vagy sejtelmek helyes értelmezésének képességét. Javíthat a szorongással kapcsolatos testi panaszokon (pl. vegetatív labilitás, időjárásérzékenység, szívproblémák, hormonális zavarok) is.

 

4. Centaury - Kis ezerjófű - Centaurium umbellatum, Tausendgüldenkraut,
A szolgálás virága - A passzív szolgálástól ... Az aktív szolgálásig
Nehezen tud nemet mondani, és igyekszik mások kedvében járni. Kedves, csendes, békés emberek, akik túlzottan kiszolgálnak másokat, s nagy igyekezetükben hajlamosak túlértékelni erejüket, végül inkább rabszolgákká válnak, mint kézséges segítőtársakká. Emiatt akár életcéljukat is elhanyagolhatják. A Kisezerjófű az önfeladás és a kóros lemondás ellenszere. Növeli a személyiség erejét, serkenti annak tudatát, hogy az ember értékes és joga van az életre. Önállótlan, bátortalan vagy túlzottan jóindulatú, mindenekelőtt gyermekeknek adható, hogy megtalálják helyüket a társadalomban. Családterápiában gyakran használatos függőségek, vagy egyoldalú kihasználáson alapuló kapcsolatok kezelésére. Segíti az erőtlen személyiségű gyermekek szexuális fejlődését és felegyenesítő hatása miatt az alávetett helyzetű emberek gerincproblémáinak kezelésére is alkalmas.

 

5. Cerato - Kékgyökér - Ceratostigma willmottiana, Bleiwurz
Az intuició virága - A gyenge ítélőképességtől ... A belső bizonyosságig
Saját ítéletképességében kételkedik. A Kékgyökér a bizonytalanság elleni szer. Javítja a „belső hanggal" való kapcsolatot, erősíti a saját véleménybe vetett hitet, ezáltal képessé teszi az embert arra, hogy úgy cselekedjen, ahogy akar. Serkenti a felnőtté válást és a szellemi önállóságot olyan emberekben, akik ahelyett, hogy maguk oldanák meg problémáikat, inkább másokhoz fordulnak segítségért. Javítja a „jó" és „rossz", a „helyes" és „helytelen" közötti különbségtétel képességét.

 

6. Cherry-Plum - Cseresznyeszilva - Prunus cerasifera, Kirsch-Pflaume
A higgadtság virága - A túlfeszítettségtől ... Az ellazulásig
Fél, hogy elveszti a kontrollt saját viselkedése felett. Félelem a józan ész elvesztésétől, attól hogy az ember enged a késztetésnek, hogy félelmetes, szörnyű tetteket kövessen el, amelyeket valójában rossznak tart és elutasít. A pszichés túlfeszítettség elleni szer. Olyan, mint az olaj, ami lecsillapítja a hullámokat, képes erős érzelmi töltésű helyzetekben a belső feszültség csökkentésére vagy a pszichózisok gátlására. Leépíti a belső konfliktusokat, mivel gyengíti a racionális kényszereket, valamint az érzelmek és indulatok erősségét. Nagyon hasznos minden olyan esetben, amikor valaki azt érzi, hogy tudati kontrollja egy erős érzelmi töltést hordozó élmény hatására csődöt mondhat, és nem képes többé uralni az érzéseit. Valamit olyasmit tenne, amit tulajdonképpen nem akar, és amit később megbánna.

 

7. Chestnut Bud - Fehér vadgesztenye rügye - Aesculus hippocastanum, Rosskastanie
A tanulás virága - A könnyelmûségtõl ... A tapasztalatig
Képtelen okulni tapasztalataiból, mindig ugyanazokat a hibákat ismétli. Azoknak, akik nem okulnak eleget tapasztalataikból és élményeikből, s a többieknél tovább tanulják az Élet leckéit. Van, akinek akár egyetlen élmény is elegendő, mégis a legtöbb ember úgy érzi, hogy több tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy az aktuális leckét megtanulja. Ezért ugyanazt a hibát követik el többször is, egészen addig, amíg végre tanulnak belőle, vagy mások kárából okulnak. A Vadgesztenyerügy a szellemi érés és tapasztalás eszenciája. Javítja a tanulási képességet minden szinten. Segít a tapasztalatok gyűjtésében és lehető legjobb érvényesítésében. A szellemet nyitottabbá teszi, javítja a felfogóképességet, s általában fokozza az érdeklődést. Éppen ezért nemcsak az iskolai problémákkal küzdő gyemekek számára hasznos, hanem olyan felnőtteknek is, akik életükben nem fejlődnek kellőképpen, és mindig ugyanabba a hibába esnek.

 

8. Chicory - Katángkóró - Cichorium intybus, Wegwarte
Az anyaság virága - A követelőző szeretettől ... Az önzetlen szeretetig
Túlzottan birtokló és elvárásai vannak másokkal szemben. Azok számára, akik eltúlozzák a mások szükségletei és jóléte iránti aggódást, akik hajlamosak túlzásba vinni gyermekeikről, rokonaikról, barátaikról való gondoskodást. Akiknek mindig akad valami, amit rendbe hoznának. Állandóan azon vannak, hogy kijavítsák azt, amiről úgy gondolják, hogy korrekcióra szorul, és ettől érzik jól magukat. Megkövetelik, hogy szeretteik folyton a közelükbe legyenek. A Katángkóró a valódi szeretet szere. Segít megtisztítani az emberi kapcsolatokat a kóros egoizmustól. Érzelmi függőségtől, a zsarolástól és az önsajnálattól. Egyben kialakítja az érzelmekkel teli, mégis szabadon engedő szeretet képességét. Fontos szer párkapcsolatokban, és gyakran szükséges neurotikus gyermek-szülő kötődések esetén is.

 

9. Clematis - Erdei Iszalag - Clematis vitalba, Weisse Waldrebe
A realitás virága - A realitásból való menekülés helyett ... A realitás alakításáig
Ábrándozó és többnyire érdektelen a jelen iránt. Azok számára, akik álmodoznak és nem igazán érdeklődnek az aktuális dolgok iránt. Csendes, nyugodt, visszahúzódó emberek, akik pillanatnyi helyzetükben nem érzik túlságosan jól magukat. Szebb jövőt remélnek, ez jobban érdekli őket, mint a jelen, mivel úgy érzik álmaikat csak a jövőben válthatják valóra. Ha megbetegednek, kevés vagy egyáltalán semmilyen erőfeszítést nem tesznek javulásuk érdekében. Az Iszalag a valósággal való egészséges viszony szere. Mindazon tendenciák esetén hatásos, amelyek eltávolítják az embert az élettől, ezért nemcsak ábrándozás, illúzórikus gondolatok vagy drogfüggőség ellen hat, hanem általánosan figyelmetlenség vagy álmosság esetén is hasznos lehet. Emellett iskolai problémákkal küzdő gyermekeknél, ha boldogtalan körülmények között élnek és hajlamosak a befelé menekülésre emiatt.

 

10. Crab Apple - Vadalma - Malus Pumila, Holzapfel
A megtisztulás virága - A kényszeres rendszeretettõl ... A belső rendig
Szegényes önképpel rendelkezik és szégyelli, vagy zavarban van kellemetlen fizikai tünetei, jelleme vagy tulajdonságai miatt. A Vadalma a megtisztulást hozó eszencia azok számára, akik tisztátalannak érzik magukat. Ennek oka sokszor jelentéktelen apróság, máskor viszont komoly betegség is lehet, amelyet elhanyagolnak, miközben kevésbé fontos dolgokkal foglalkoznak. A Vadalma az egészséges tisztaság szere. Testileg és lelkileg egyaránt hat. Egyfelő leépíti a kóros tisztátalanság- és bűnösségérzést, az undort, a kényszeres tisztaságmániát, másfelől általános vértisztítóként is hatásos. Különböző bőrproblémák, ekcémák, allergia, krónikus gyulladások vagy fertőzés elleni védelemként is segíthet. 

 

11. Elm - Szilfa - Ulmus procera, Ulme

A felelősség virága - Az önértékelési válságtól ... A magunkba vetett bizalomig
Felelősséggel túlterheltnek érzi magát. Azoknak, akik jól végzik munkájukat, követik életcéljukat, akik szeretnének az emberiség számára fontos dolgokat véghezvinni, de néha erőt vesz rajtuk a levertség, és úgy érzik, hogy vállalt feladatuk annyira nehéz, hogy emberi erővel képtelenség azt véghezvinni.

 

12. Gentian - Őszi tárnics - Gentiana amarella, Bitterer Enzian
A hit virága - A kétségektől ... A bizalomig
Kitartás és konzekvencia hiánya, reménytelenséggel küszködik, kétségbeesett és borúlátó. Könnyen elbátortalanodik, habozó és csüggedt.

 

13. Gorse - Sülzanót - Ulex europaeus, Stechginster
A remény virága - A feladástól ... A kezdeményezésig
Reménytelenség, rezignáció, az az érzése nincs kiút a szituációból

 

14. Heather - Hangafű - Calluna vulgaris, Schottisches Heidekraut
Az identitás virága - A segítségre szoruló kisgyermektől ... A megértő felnőttig
Nem szívesen van egyedül, szeret központban állni, a segítségre szoruló kisgyermek

 

15. Holly - Magyal - Ilex aquifolium, Stechpalme
A szívet megnyitó virág - A keményszívûségtől ... A nemesszívûségig
Végtelenül féltékeny, irigy és gyanakvó

 

16. Honeysuckle - Jerikói lonc - Lonicera Caprifolium, Geißblatt
A múlt virága - A múltból ... A jelenbe
Ez az eszencia a régi szép idõkön merengő, az emlékeiknek élő emberek gyógyírja. A múltban él, honvágya van vagy nosztalgikus. Azoknak, akik a múltban, régen elvesztett barátok, boldog pillanatok emlékeiben élnek, vagy be nem teljesült ábrándokat kergetnek, s nem hiszik el, hogy lehetnek még olyan boldogok, mint amilyenek a régi szép időkben voltak.

 

17. Hornbeam - Gyertyán - Carpinus betulus, Hainbuche, Weißbuche
A tetterő virága - A lelki ernyedtségtõl ... A szellemi frissességig
Kételkedik képességében hogy szembesülni tud napi tennivalójával

 

18. Impatiens - Nebántsvirág - Impatiens glandulifera, Drüsentragendes Springkraut
Az idő és türelem virága - A türelmetlenségtől ... A türelemig
Türelmetlen és ingerült

 

19. Larch - Vörösfenyő - Larix decidua, Lärche
Az önbizalom virága - Az önkorlátozástól ... A kibontakozásig
Önbizalomhiányban szenved és alsóbbrendűnek tartja magát

 

20. Mimulus - Bohócvirág - Mimulus guttatus, Gefleckte Gauklerblume
A bátorság virága - A világtól való félelemtõl ... A világba vetett bizalomig
Az ismert dolgoktól fél, pld. pókoktól, a repüléstől, a haláltól, stb.

 

21. Mustard - Vadrepce, mustár - Sinapis arvensis, Wilder Senf, Ackersenf
A fény virága - A lelki fájdalomtól ... A lelkierőig
Megmagyarázhatatlan mély szomorúságtól szenved, mely minden látszólagos ok nélkül jön és megy

 

22. Oak - Tölgy - Quercus robur, Eiche
A kitartás virága - A kötelességteljesítő harcostól ... A békés katonáig
Egy erős kötelességtudat által hajtva érzi magát, és bár kimerült, erejét megfeszítve küzd

 

23. Olive - Olajfa - Olea europaea, Olive
A megújhodás virága - A kimerüléstől ... Az erőforrásig
Testileg és szellemileg kimerültnek érzi magát

 

24. Pine - Erdei fenyő - Pinus sylvestris, Schottische Kiefer
Önmagunk elfogadásának virága - Az önleértékeléstõl ... Az önbecsülésig
Bűntudattól szenved, és mások hibájáért is önmagát okolja

 

25. Red Chesnut - Vörös virágú vadgesztenye - Aesculus carnea, Rote Kastanie
Az önnálósodás virága - A szimbiózistól ... Az önállóságig
Túlzottan aggódó vagy túlzottan törődik másokkal

 

26. Rock Rose - Napvirág (molyhos) - Helianthemum nummularium, Gelbes Sonnenröschen
A kitörés virága - A pániktól ... A hősiességig
Valamitől retteg, a rémülettől kővé dermed és tehetetlennek érzi magát. Olyan esetekben használatos, amikor látszólag minden remény elveszett.

 

27. Rock Water - Forrásvíz - Quellwasser
A rugalmasság eszenciája - A dogmatikus fegyelemtől ... A körültekintésig
Rugalmatlan, nagyon magas követelményeket állít önmaga elé.

 

28. Sclerantus - Egynyári szikárka - Scleranthus annuus, Einjähriger Knäuel
Az egyensúly virága - A belsõ ziláltságtól ... A belsõ egyensúlyig
Bizonytalanságtól szenved

 

29. Star of Bethlehem - Ernyős madártej - Ornithogalum umbellatum, Doldiger Milchstern
A vigasz virága - A megrázkódtatástól ... Az újraorientálódásig
A sokk, búbánat vagy rémület állapotába került

 

30. Sweet Chesnut - Szelídgesztenye - Castanea sativa, Edelkastanie
A megváltás virága - Az éjszakán át ... A fénybe
Egy szinte elviselhetetlen lelki állapottól szenved és mélységesen kétségbeesett

 

31. Vervain - Vasfű - Verbena officinalis, Eisenkraut
A lelkesedés virága - A világmegváltótól ... A fáklyahordozóig
Túlbuzgó, meghatározott alapelvekkel és ötletekkel szemben vitatkozni szerető

 

32. Vine - Szőlő - Vitis vinifera, Weinrebe
A tekintély virága - Vezetni ... és Vezetni hagyni
Erős akaratú, hajlamos az uralkodásra vagy intoleranciára

 

33. Walnut - Dió - Juglans regia, Walnuss
A világra segítõ virág - A befolyásolhatóságtól ... A belsõ szilárdságig
Nagy életfeladatok előtt áll és védelemre van szüksége mások befolyásától

 

34. Water Violet - Békaliliom - Hottonia palustris, Sumpfwasserfeder
A kommunikáció virága - Az elszigeteltségtõl ... Az együttlétig
Szívesebben van egyedül, büszkének tűnik és távolságtartó


35. White Chestnut - Fehér virágú vadgesztenye - Aesculus hippocastanum, Rosskastanie, Weiße Kastanie
A gondolkodás virága - A szellemi körhintától ... A belsõ nyugalomig
Nem kívánt gondolatok ellen harcol, túlzottan belemélyed valamibe és gondterhelt

 

36. Wild Oat - Rozsnok - Bromus ramosus, Waldtrespe, Wildhafer, Hafergras
Az elhivatottság virága - A keresésétõl ... A megtalálásig
Bizonytalan a helyes életpálya kiválasztásában, elégedetlen mostani életével és nem tudja megválasztani a helyes utat

 

37. Wild Rose - Vadrózsa - Rosa canina, Heckenrose, Wilde Rose, Zaunrose
Az életkedv virága - Az önfeladástól ... Az odaadásig
Kevés erőfeszítést tesz helyzete alakulásáért, apatikus

 

38. Willow - Fehér fűz - Salix vitellina, Gelbe Weide
A sors virága - A sors elleni haragtól ... Az önmagunk iránt érzett
felelõsségtudatig
Neheztel és az önsajnálat érzelmei gyötrik, „szegény én"..

 

39. Rescue Remedy - Elsősegélycsepp