Dr. Edward Bach

A Bach virág terápiát Dr. Edward Bach angol homeopata orvos dolgozta ki az 1930-as években, és azon az elméleten alapszik, miszerint bizonyos virágok energiarezgései gyógyító hatással vannak az emberek lelki és pszichés állapotára. Dr. Bach felismerte, hogy a lelki egyensúly felborulása áll különböző betegségek kialakulásának hátterében. A lelki hatáson keresztül gyógyíthatók a testi panaszok is. A virágesszenciák segítenek az önismeretben, a "belső gyermek" gyógyításában, támogatják az öngyógyító folyamatokat, visszaállítják a lelki harmóniánkat.
A Bach-virág cseppek és további eszenciák (mint pl. a Kaliforniai, az Ausztrál, a Findhorni eszenciák) segítenek, különböző negativ, illetve zavaró lelki és kedélyállapotok (pl. pánik, türelmetlenség, kicsinyesség, bizonytalanság, féltékenység, irígység, bûntudat) legyőzésében és átalakításában (transzformációjában).
Dr. Edward Bach 1886. szeptember 24-én született Birminghamben. 1920-tól 1922-ig egy londoni homeopátiás kórházban dolgozott, ahol alaposan tanulmányozta Samuel Hahnemann-nak, a homeopátia atyjának eredeti iratait. Bach a homeopátia alapelveiből kiindulva újfajta gyógyászati rendszert fejlesztett ki, méghozzá pusztán pszichológiai kritériumok alapján válogatta össze az új rendszert alkotó homeopátiás gyógyszereket.
Fáradozásait siker koronázta: módszerével átütő sikereket ért el. Ezzel azonban még nem érte be. Meggyőződése szerint léteznie kellett egy, a hagyományos homeopátiánál egyszerűbb, "eredetibb" módszernek is. Ennek felkutatására vállalkozva, 1930-ban, szakmai sikereinek csúcsán, feladta jól menő londoni praxisát és Walesbe költözött. Vidéki magányában egyszerű, könnyen használható és tiszta gyógyszerek után kutatott a természetben. Magas rezgésű növényeket keresett, amelyekkel jellemhibákat, érzelmi zavarokat lehet korrigálni és a személyiséget stabilizálni. Bach így bukkant összesen 38 virágzó növényre, amelyek közül a legtöbb nem tartozik a hagyományos értelemben vett gyógynövények közé, tehát nem avatkoznak bele szervezetünk biokémiai folyamataiba, sokkal inkább energetikai úton hatnak rá. Dr. Bach több éves tanulmánya során 38 virágot kisérletezett ki, és írt le.

 

Mindegyik virágot egy-egy lelkiállapothoz rendelte, s ezeket 7 nagy csoportba sorolta:


a félelem
a bizonytalanság
az érdektelenség
a magányosság
a túl érzékenység
a kétségbeesés
a túlzott aggódás.


Ma a virágesszenciák Nyugat-Európában részét képezik a házpatikáknak, és számos orvos, pszichiáter és természetgyógyász alkalmazza őket.